Hvilke typer facademaling findes der?
Maling er bare maling. Eller hvad? Ikke helt. Vi har talt med et malerfirma om facademaling, og det stod os hurtigt klart, at der er stor forskel på de forskellige former for maling. Læs med, og bliv klogere på området.
Første lektion er, at uanset hvilken form for maling du vælger til din facade, skal du sikre dig, at den er diffusionsåben, så muren fortsat kan ånde. Husk desuden, at jo flere lag maling, der kommer på facaden, des mere lukket vil overfladen blive – også selvom du bruger diffusionsåben maling. Derfor er det vigtigt, at du starter med at grundig (gerne mekanisk) afrensning af facaden, hvis den har været malet tidligere.
Når det er er sagt, så findes der som udgangspunkt fem forskellige former for facademaling: Akrylmalin, olieemulsionsmaling, silikatmaling, silikonemaling og cementpulvermaling.
Liste over facademaling
Akrylmaling er også kendt som plastikmaling, og det er en af de mest almindelige malingtyper til facademaling. Den er holdbar og smudsafvisende, og den hæfter på det meste, så længe muren er renset og tør, inden du begynder at male.
Olieemulsionsmaling egner sikke til nypudsede facader, der er pudset om med kalkmaling. Ved du til gengæld ikke, hvad der er malet med tidligere, så er oliemalingen som regel et godt udgangspunkt.
Silikatmaling er god at bruge på ubehandlede mineralske overflade som flitset murværk, puds, beton og eternit. Malingen minder en smule om kalkning, men den smitter ikke af på samme måde, som du vil opleve, at kalk gør.
Silikonemaling minder en del om silikatmalingen, men den er mere vand- og smudsafvisende, og så egner den sig faktisk til de fleste overflader.
Cementpulvermaling rører man op med vand lige inden malerarbejdet begynder. Det er bedst at bruge på fugtige mure, ligesom det egner sig bedst, når der er tale om mineralske materialer som beton og pudsede vægge.