Blev din øl for stæk under ølbrygningen?

12 February 2022 Anders Lundtang Hansen

editorial

Da man var ung, så var det sejt, at man kunne få noget virkelig stærkt at drikke, og man søgte næsten efter det stærkeste, så man kunne imponere de andre i klassen.

Når man var studerende, så søgte man efter de genstande, som der efterlod en med den største promille, men hvor man stadig fik mest for pengene.

Og var det sidst på måneden, hvor man skulle holde fest, så købte man bare det billigste, hvor der ikke var tale om, at det var en decideret light-udgave.

Det er lidt noget andet nu, hvor man er blevet voksen, og man går efter smag og kvalitet, og det kan man blandt andet opnå ved at anskaffe sig ingredienser til ølbrygning og prøve sig frem, så man ikke er afhængig af, hvad der bliver solgte i butikkerne, man skal bestille hjem fra udlandet eller rejse langt efter.

ølbrygning

Smagen og procentdelen skal passe sammen ved ølbrygningen

Nu ved man så, at hvis en øl bliver for stærk, så kan den være for kraftig i smagen, og samtidig kan den være alt for tynd i smagsoplevelsen, hvis den har alt for lidt alkohol i sig.

Derfor handler det om, at man rammer den rette mængde alkohol i sidste ende, så kvaliteten passer sammen med smagen.

Det kan være svært at ramme nogle gange, og man behøver måske ikke ligefrem at gå efter den decimaler – det kan man altid gøre, hvis man forsøger at gøre det mere professionelt.

Men man kan som regel smage sig til, om man har ramt nogenlunde rigtigt, og så kan man altid sigte efter at forbedre sig med tiden.

Det er en af grundene til, art man smager på øllet løbende under brygningsprocessen, så man ved, om man er på rette vej, så man ikke får et decideret udrikkeligt resultat.

More articles