Hvad er personfradraget?

05 oktober 2022 Emilie Ann Jacobsen

editorial

Du har sikkert hørt om ordet personfradrag, men hvis du ikke har beskæftiget dig så meget med skat før, er det ikke sikkert, at du helt har styr på, hvad det er. Personfradraget er et beløb, som du ikke behøver at betale skat af. Der er altså en del af din indtjening, der er skattefri. 

Personfradraget bliver fastsat af Skattestyrelsen hvert år. Det varierer alt efter, om du er under eller over 18 år, og om du bor fuldtid i Danmark eller måske bor noget af tiden i udlandet. Du kan altså godt have et andet personfradrag end dine venner. 

Hvis du vil blive helt skarp på, hvad personfradraget er, er det en god ide, at du går ind på hjemmesiden bankly.dk. Der har de en række guides til alt i forbindelse med privatøkonomi. Deriblandt en masse guides der omhandler skatteforhold. Du kan derfor virkelig få meget viden derinde.  

personfradrag

Hvad hvis jeg ikke bruger hele mit personfradrag? 

Hvis du ikke tjener så mange penge et år, kan det være, at du ikke får brugt hele dit personfradrag. Er du gift, bliver det overført til din ægtefælle, så han eller hun ikke skal betale lige så meget skat af sin indkomst. Overførslen forudsætter, at I bor sammen, når året slutter. I behøver ikke at gøre noget for, at den anden kan bruge fradraget: Det sker automatisk, når I er gift. 

Hvis du ikke er gift, går dit ubrugte personfradrag tabt. Du har ikke mulighed for at overføre det til året efter. Har du mulighed for at tjene nogle ekstra penge, så du kan bruge hele dit fradrag, kan det derfor være en mulighed for dig. Når du bruger hele fradraget, behøver du jo ikke at betale skat af den del af din indkomst. Det kan i hvert fald være værd at tænke over, hvis du har mulighed for at tjene flere penge. 

Flere Nyheder