Der er næsten ikke noget tilsvarende som at hygge sig ved en Morsø-brændeovn

19 January 2021 Anders Lundtang Hansen

editorial

Selvfølgelig er det ikke lige så miljøvenligt at bruge selv de bedste Morsø brændeovne, som det er at benytte sig af en varmepumpe eller et moderne klimaanlæg.

Men nogle gange skal man også opleve velvære og nydelse for øjnene og sjælen, selvom det kan koste lidt på pengepungen og miljøet.

Prøv du tilsvarende at sætte dig ved en Morsø-brændeovn og en varmepumpe og se, om det giver dig samme nærende følelse. Det tror vi næppe, det gør.

Det behøver ikke engang at være en brændeovn, hvor man kan kigge ind gennem et spjæld, gitter, luge eller en gennemsigtig anordning for at give den herlige oplevelse.

Bare det med at kunne høre, at det knitrer derinde med brændet, man har lagt til at brænde, og at varmen stiger, som man kommer tættere på den.

Det er bare så hyggeligt, også det med at skrue op og ned for den, smide nyt brænde på, hente brænde til den og tømme den for aske.

Brændeovne kommer nok ikke til at forsvinde

Morsø er blandt de mest kendte mærker af brændeovne, som vi har herhjemme, og man har kunnet få dem i lang tid, og det er stadig muligt at anskaffe dem både som nye og som brugte.

I mange gamle huse kan man finde en Morsø-brændeovn, og det var virkelig et kvalitetsstempel, at man havde sådan en stående i sit hjem.

Hvis man køber et gammelt hus, så er det dog ikke sikkert, at den aldrende Morsø-brændeovn virker endnu, hvorfor man er nødt til at restaurere den.

Ellers kan man jo købe en ny en til hjemmet, så inventaret beholder noget af sin oprindelige patina.

Som sagt skal man sørge for at give den godt med brænde og tømme den for aske og holde øje med varmen, som man ikke altid lige kan måle sig direkte til, så der er en del arbejde ved at have sådan en brændeovn.

Men det er jo også en del af charmen ved det.

More articles