Boller i karry – en dansk delikatesse

13 September 2018 Anders Lundtang Hansen
Boller i karry - en dansk delikatesse

Det kan måske virke lidt søgt at kaldet boller i karry for en dansk delikatesse, da de fleste nok forbinder danske retter med smørrebrød og flæskesteg, men boller i karry har faktisk været en del af det danske aftensmadsbord i rigtig lang tid.

Når man tænker på krydderiet “karry”, tænker man nok på eksotiske steder som Indien og andre steder, hvor man har lidt mere kulturelle anlæg til at tilvælge mere krydret mad, der kan have lidt mere stærke smagsnuancer i sig, end vi er vant til herhjemme.

Men man kan dog lidt se boller i karry som en ret, der forener den mad, vi kender fra Danmark, med inspirations fra udlandet, så man på en måde kan kalde det en multikulturel ret, der i mange år er blevet spist med velbehag herhjemme.

For man kan sige, at kødbollerne i retten kunne være parallellen til danske frikadeller, selvom de her skal koges og ikke steges for at passe til retten, og så har vi en sovs, der kunne passe perfekt ind i andre retter fra udlandet, og vi supplerer da også ofte retten med ris, som vi kender fra Østens køkken.

Det er også muligt at krydre retten, så den bliver enten mildere eller stærkere, men hvis du vælger den sidste mulighed, er det nok en god idé at konsultere de spisende gæster først, hvis du laver retten til andre end dig selv, da den gennemsnitlige dansker ikke er vant til stærk mad i samme omfang, som man er det i andre kulturer, der især knytter sig til de asiatiske lande.

Hvor retten dog ligner det danske køkken, er i den forstand, at maden er fedtholdig, og det kendetegner især det gamle danske køkken, hvor vi godt kan lide fed mad. Det er dog muligt at lave retten med mere fedtfattige ingredienser.

Du kan også prøve at lave bollerne af plantefars, som det er blevet populært at udskifte meget kød i retter med for tiden. Men ellers er det generelt bare op til dig som kok at forme retten, som du ønsker at servere den – uden at gøre den uspiselig.

Flere Nyheder